Τι είναι τα εμφυτεύματα;

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι η μεταλλική απομίμηση της ρίζας ενός δοντιού που έχει χαθεί ή πρέπει να αφαιρεθεί. Στο αυχενικό του άκρο έχει ειδικά διαμορφωμένη υποδοχή στην οποία προσαρμόζεται το κατάλληλο εξάρτημα-στήριγμα επάνω στο οποίο θα συγκολληθεί ή θα κοχλιωθεί το τελικό τεχνητό δόντι σε μονήρη μορφή (στεφάνη) ή σε μορφή πολλαπλών συνδεδεμένων δοντιών (γέφυρα). Το εμφύτευμα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών. Σε σχέση με τις συμβατικές γέφυρες και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες υπερέχουν λειτουργικά και αισθητικά. Π.χ. η αποκατάσταση με γέφυρα προϋποθέτει τον τροχισμό των παρακείμενων φυσικών δοντιών που θα τη στηρίξουν και έτσι επιβαρύνεται η πρόγνωσή τους. Οι οδοντοστοιχίες από την άλλη μπορεί να προκαλούν τραύματα, δυσκολίες στην ομιλία και δεν αποκαθιστούν πλήρως τη λειτουργικότητα του στόματος.

Συνοπτικά λοιπόν τα κυριότερα πλεονεκτήματα των εμφυτευμάτων είναι τα εξής:

  • Δεν απαιτούν τροχισμό των διπλανών δοντιών

  • Έχουν πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας γενικά  (98%) και ασφαλώς πολύ υψηλότερο σε σχέση με όλες τις άλλες θεραπευτικές επιλογές

  • Εμποδίζουν την περαιτέρω απώλεια οστού

  • Μπορούν να δώσουν σε ασθενείς με οδοντοστοιχίες – και ανάλογα με τον αριθμό τους –  είτε μια πιο σταθερή οδοντοστοιχία είτε μια ακίνητη εργασία

  • Τα δόντια που τοποθετούνται πάνω τους λειτουργούν και συμπεριφέρονται σαν τα φυσικά

  • Βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τα φέρουν

Γιατί πρέπει να αντικαταστήσω τα ελλείποντα δόντια;

Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών προκαλεί μια σειρά από προβλήματα. Δημιουργείται ανισορροπία κατά τη μάσηση, με αποτέλεσμα κάποια δόντια να δέχονται μεγαλύτερες μασητικές δυνάμεις. Παράλληλα, τα δόντια δεξιά και αριστερά από το δόντι που χάθηκε, τείνουν να μετακινούνται προς το κενό. Σταδιακά το οστό που στήριζε το δόντι, αρχίζει να απορροφάται και σταδιακά οδηγούμαστε σε ατροφία των γνάθων. Σημαντικός παράγοντας είναι φυσικά και η αισθητική εικόνα του στόματος, αφού πολλοί άνθρωποι διστάζουν να χαμογελούν και επηρεάζονται ψυχολογικά.

Πώς τοποθετούνται;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Το εμφύτευμα τοποθετείται στο οστό και για ένα διάστημα 3-6 μηνών ενσωματώνεται σε αυτό. Χάρη στο βιοσυμβατό κράμα τιτανίου, από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα, η οστεοενσωμάτωση γίνεται ομαλά χωρίς κίνδυνο απόρριψης από τον οργανισμό.

Στο διάστημα αυτό οι ασθενείς μας χρησιμοποιούν προσωρινές γέφυρες ή οδοντοστοιχίες. Μόλις το εμφύτευμα ενσωματωθεί, αποκαλύπτεται και αρχίζει η κατασκευή της προσθετικής εργασίας που θα στηρίζει..

Καταλληλότητα για εμφυτεύματα;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι να υπάρχει αρκετή ποσότητα οστού στη γνάθο. Ακόμη και σε περιπτώσεις ελλειμματικού οστικού υποστρώματος, υπάρχουν αναπλαστικές τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνουμε την αύξηση του μεγέθους του οστού ώστε να δεχθεί τα εμφυτεύματα.

Μετα τη θεραπεια

  • Διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή. Παρότι το εμφύτευμα είναι τεχνητό δόντι, πλάκα και πέτρα μπορούν να βλάψουν τους ιστούς γύρω από αυτό και να οδηγήσουν σε περιεμφυτευματίτιδα θέτοντας σε κίνδυνο την αποκατάσταση. O οδοντίατρος θα σας εξηγήσει αναλυτικά πώς να φροντίζετε αποτελεσματικά τα εμφυτεύματα.

  • Αποφεύγετε την υπερβολική πίεση που μπορεί να επιβαρύνει το εμφύτευμα και την υπερκείμενη στεφάνη.

  • Σταματήστε το κάπνισμα. Εκτός όλων των άλλων βλαβερών συνεπειών στην υγεία, το κάπνισμα μπορεί να υποβαθμίσει την πρόγνωση του εμφυτεύματος.

  • Κάνετε τακτικούς ελέγχους στο οδοντιατρείο για τη διαπίστωση τυχόν προβλημάτων.

Οι επένθετες ολικές οδοντοστοιχίες επί εμφυτευμάτων είναι ένας τύπος ολικών οδοντοστοιχιών που στηρίζονται πάνω σε 2-4 ή περισσότερα εμφυτεύματα δοντιών σε αντίθεση με τις κοινές μασέλες που ακουμπούν απλά στα ούλα εμφανίζοντας προβλήματα ελλιπούς συγκράτησης και συχνά φεύγουν από την θέση τους. Η αίσθηση μιας τεχνητής οδοντοστοιχίας στηριζόμενης σε οδοντικά εμφυτεύματα είναι εξαιρετικά βελτιωμένη σε σχέση με μια απλή τεχνητή οδοντοστοιχία, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση, σιγουριά και καλύτερη ποιότητα ζωής. Στην κορυφή κάθε εμφυτεύματος προσαρμόζεται μια προεξοχή που ταιριάζει με μια αντίστοιχη υποδοχή που έχει ενσωματωθεί στην βάση της μασέλας (αγκιστρώματα). Η μασέλα τοποθετείται στη σωστή θέση πάνω από τα εμφυτεύματα και ασκείται κάθετη πίεση ώστε να ‘κουμπώσει’. Η τοποθέτηση και η αφαίρεση μιας επένθετης (κουμπωτής) οδοντοστοιχίας πρέπει να γίνεται προσεκτικά και ταυτόχρονα δεξιά και αριστερά για να μην φθαρούν πρόωρα οι πλαστικές υποδοχές που βρίσκονται στην εσωτερική επιφάνεια της επένθετης οδοντοστοιχίας και «κουμπώνουν» στα εμφυτεύματα.

Close Menu