• ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΗΜΙΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΗΤΩΝ

Οι τρίτοι γομφίοι (φρονιμίτες) είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στη στοματική κοιλότητα. Όταν ανατείλουν σε φυσιολογική θέση και τα ούλα που τους περιβάλλουν δεν παρουσιάζουν φλεγμονή, δεν χρειάζεται να αφαιρούνται.
Δυστυχώς, αυτό σπανίως συμβαίνει. Συνήθως λόγω έλλειψης χώρου, οι φρονιμίτες δεν ανατέλλουν σωστά. Μπορεί να πάρουν λοξή θέση ή να ανατείλουν κατά ένα μέρος στο στόμα (ημιέγκλειστοι) ή να παραμείνουν παγιδευμένοι κάτω από τα ούλα και το οστό της γνάθου (έγκλειστοι). Οι
 έγκλειστοι και ημιέγκλειστοι φρονιμίτες προκαλούν συχνά μία επώδυνη λοίμωξη που ονομάζεται περιστεφανίτιδα, η οποία προκαλεί ισχυρό πόνο και δυσκολία στη μάσηση και συχνά εξελίσσεται σε απόστημα. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα όπως, κύστεις, ενώ συχνά προκαλούν και προβλήματα στην ορθοδοντική θεραπεία, αφού εμποδίζεται η ομαλή διευθέτηση των διπλανών δοντιών.
Για τους λόγους αυτούς,
 ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση των εγκλείστων ή ημιεγκλείστων δοντιών. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης εγκλείστων ή ημιεγκλείστων τρίτων γομφίων είναι επέμβαση ρουτίνας για ένα γναθοχειρουργό και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Η επέμβαση συνήθως διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και είναι ανώδυνη. Στη συνέχεια δίνονται λεπτομερείς οδηγίες και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφευχθεί ο μετεγχειρητικός πόνος.

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΜΥΛΗΣ

Είναι η χειρουργική μικροεπέμβαση κατά την οποία αποκαλύπτουμε άμεσα επαρκές ύψος δοντιού για βιολογικούς λόγους ώστε να επιτύχουμε καλύτερες και μακροβιότερες προσθετικές αποκαταστάσεις.

  • ΑΚΡΟΡΙΖΕΚΤΟΜΕΣ

Η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί ένα δόντι είναι η ακροριζεκτομή. Αποτελεί μία μικροχειρουργική επέμβαση στο δόντι, όπου έχει αποτύχει η ενδοδοντική θεραπεία. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την ανασήκωση των ούλων με σκοπό να αποκαλυφθεί η άκρη της ρίζας του δοντιού. Αφαιρείται ένα πολύ μικρό τμήμα της ρίζας και σφραγίζεται ανάστροφα. Τοποθετούνται έπειτα λίγα ράμματα στα ούλα ώστε να επουλωθούν οι ιστοί.

Close Menu